Kategorie: Frjemd | Datum/tiid: 18 12 08 - 00:18

In der Reihe Eamel

De vraag was of des eamel's een column wilde schrijven in een onlangs ontwikkeld personeelsblaadje met de welluidende naam BZN (Blad Zonder Naam). Het thema was, hoe treffend, communicatie. Was de schrijvert in het nulnummer nog te scharen in de categorie Serieus Informatief ("Vandaag gaan we het hebben over de term 'Fa'waka'"); ondergetekende kon, na dagenlang vruchteloos broeden op z'n serieuze profilering ("Communiceren; Hoe Doe Je Dat?") met niets anders op de proppen komen dan een brij van 523 woorden over het ontbreken van het Friesche Been.

Enfin. Oordeelt U zelve:

Meer -->

Frysk foar beginners.

Diel 1: Het been.

Uit de categorie Wist-U-Dat’jes:

Wist U dat Friezen geen benen hebben? Echt waar: Friezen hebben geen benen. Wel een stelletje voeten (‘fuorten’), ook een knap setje knieën (‘knibbels’) maar het been ontbreekt. ’t Is echt waar. ’t Is een mirakel.

Hoewel ik ’t vermoeden heb dat de evolutie voor zowel de Friezen als Hollanders (zoals ‘wij’ Friezen jullie westerlingen plegen te noemen) praktisch gelijke tred heeft gehouden is er kennelijk toch ergens iets misgegaan. Taaltechnisch gezien, dan.

Want uiteraard hebben Friezen benen. Doch net sa frjemd! Natuurlijk heb ik wel eens een exemplaar rond zien hobbelen met maar één been, zelfs wel ‘ns eentje die ’t onderstel geheel moest ontberen, maar voor ’t gros geldt toch dat men zich mag verheugen op een prima stel onderste ledematen.

Hoedanook. Benen. B-e-n-e-n.

Stel. Ik zeg niet dat ’t een reëel voorbeeld uit de praktijk is maar stel; je bent Fries. En stel; je gaat gebukt onder het toch al stigmatiserende juk van stug en eigenwijs en dus heb je in al je wijsheid besloten om aan dat stigma te blijven voldoen door je euhm.. stug en eigenwijs op te stellen ten opzichte van je medemens en dan met name ten opzichte van dat importvolk (‘import’. Nog zo’n term voor inwoners van Friesland zonder Friese oorsprong. Maar dat terzijde.)

Enfin. Op een dag kom je, als consequente principiële Fries bij de dokter met een ondefinieerbare kwaal aan je been. Als ’t lot ook nog eens heeft bepaald dat de dokter een ‘importdokter’ is die zijn praktijk heeft gevestigd in Hantumerutbuorren waar jij als eigenwijze maar bovenal stugge Fries heel toevallig je residentie ook houdt en geen woord over de Friese grens spreekt, kun je gerust stellen dat je met een dubbele handicap te maken hebt. Want in je memmetaal uitleggen dat je iets aan je been hebt terwijl je er officieel geen hebt; ik kan u vertellen, da’s knap lastig.

Toegegeven; je zou ’t in de praktijk gewoonweg kunnen aanwijzen maar als dat om een of andere dubieuze reden ook niet gaat heb je toch een probleem. Bovendien niet leuk voor dit verhaal.

Maar, Hosanna!, Friesland zou Friesland niet zijn als er niet, ooit, ergens een Wakkere Fries was opgestaan (ze bestaan. Echt waar), Het Licht (‘Ljocht’) zag en bedacht dat het wellicht handig zou zijn om dan maar, heel ingenieus, het been ‘voet’ te noemen. Geen idee waarom, het maakt ’t er allemaal niet makkelijker op, maar kennelijk werd dit gegeven massaal opgepikt en sinds die tijd noemen wij Friezen het been ‘de voet’.

Fr.:
"Dokter, ik haw lest fan mien voet."*
Dr.: "Waar precies, Fries?"
Fr.:
"No, der ergens"

en hij strekte zijn been vooruit (..)

Als u dacht dat dat al een probleem was, bedenk u dan wat wij, consequente, stugge, eigenwijze maar bovenal principiële Friezen, moeten ontberen aan beengerelateerde spreekwoorden en gezegden. Want zeg nou zelf: ’op uw achterste voeten staan’ of ‘ik zie er geen voet meer in’ brengt toch niet geheel de boodschap over…

Eamel.

Volgende keer; Pake mot net sa eamelje.

*Enkelvoud: voet. Meervoud: fuorten. Snap ’t u ‘m nog?  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.