De Hef Toch wel Rotterdam's mooiste brug

Troch Posted on 1 Comment 1 min read 23 besjoen
Een Rotterdamse brug volgens eamel’s wiki.
rotterdam start activiteiten rond spoorbrug hef - De Hef
(Niet een foto van mijn. Fotograaf onbekend)

“De Hef, ook wel Koningshavenbrug, is een heule grote brug in het centrum van Rotterdam en verbindt het Noordereiland met de overkant. En kapodt. Door menselijk ingrijpen. Vroeger reden er treinen en zo overheen en nu is hij groen. Cool, hè? Ja, nou. Enfin. Het begin en het einde van het gevaarte stammen uit 1878 maar dat was een gewone draaibrug totdat een Duitser (Duitsers en boten; dan vrààg je er ook om) besloot zijn u-boot er tegenaan te parkeren.

Ergens in 1927 is het een hefbrug geworden wat ansich weer gemakkelijk verklaart/d/dt waarom ie nu De Hef heet. D’r zijn ooit twee mensen vanaf gesprongen; ene Lou in ’33 en een week later ene Jan maar die is dood omdat ie probeerde de brug weg te koppen. Tegenwoordig is ‘t een geldverslindend monument maar dat mag want ‘t is nu een Eerbetoon aan de Belastingbetaler Rotterdammer. Diezelfde Rotterdammer mag er echter niet op komen want d’r staat een stevig hek voor.”

En ineens stond ie op mijn geheugenkaartje. De Hef. Mooi, man.


1
Sis it mar:

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Photo and Image Files
 
 
 
Audio and Video Files
 
 
 
  Subscribe  
Notify of
trackback

[…] vermoed een soort van havenmeester. Daarachter weer De Hef. Had ik al gezegd ‘De Mooiste […]

↓