De Hef Toch wel Rotterdam's mooiste brug

Een Rotterdamse brug volgens eamel’s wiki.

(Niet een foto van mijn. Fotograaf onbekend)

“De Hef, ook wel Koningshavenbrug, is een heule grote brug in het centrum van Rotterdam en verbindt het Noordereiland met de overkant. En kapodt. Door menselijk ingrijpen. Vroeger reden er treinen en zo overheen en nu is hij groen. Cool, hè? Ja, nou. Enfin. Het begin en het einde van het gevaarte stammen uit 1878 maar dat was een gewone draaibrug totdat een Duitser (Duitsers en boten; dan vrààg je er ook om) besloot zijn u-boot er tegenaan te parkeren.

Ergens in 1927 is het een hefbrug geworden wat ansich weer gemakkelijk verklaart/d/dt waarom ie nu De Hef heet. D’r zijn ooit twee mensen vanaf gesprongen; ene Lou in ’33 en een week later ene Jan maar die is dood omdat ie probeerde de brug weg te koppen. Tegenwoordig is ‘t een geldverslindend monument maar dat mag want ‘t is nu een Eerbetoon aan de Belastingbetaler Rotterdammer. Diezelfde Rotterdammer mag er echter niet op komen want d’r staat een stevig hek voor.”

En ineens stond ie op mijn geheugenkaartje. De Hef. Mooi, man.


1
Sis it mar:

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
trackback
eamel.net | blog

[…] vermoed een soort van havenmeester. Daarachter weer De Hef. Had ik al gezegd ‘De Mooiste […]