Niet weer man

Welkom in Gerrit's Boekenhoekje

Troch Posted on 2 reaksjes 82 x besjoen

Rijkelijk laat, ik geef ‘t toe, maar ik moet er tòch nog even iets over kwijt; het NOS Journaal Nieuwe Stijl. En dan heb ik ‘t niet over ‘loopjes’, opvallend klein-uitvallende anchormèn of nieuwslezeressen met verrassend brede barensheupen.

Nee, mijn klacht betreft voornamelijk Het Decor. En dan specifiek dat van de weermannen en -vrouwen.

Ik kan mij namelijk maar niet aan de indruk onttrekken dat dit zo ongeveer het lelijkste decor moet zijn wat ik ooit heb gezien: hi-tech weerkaarten die eruit zien als een RavensburgerIedereen kan schilderenconnect-the-dots met touchscreenknoppen in de vorm van zonnetjes, wolkjes en donderstraaltjes.

Een ‘play’-knop met terug- en vooruitspoelmogelijkheid (waar heb ik dat eerder gezien?) maar vooral een kakofonie aan kleurtjes, lijntjes, lettertjes en minstens driehonderd shades of grey en blue.

Manmanman, ik ga al hyperventileren als Gerrit weer eens een hogedrukgebied voorspelt.

Wat mij echter nog het meest stoort aan dit pretentieuze geheel zijn toch wel die lege boekenplanken aan weerszijden. Waarom planken? Waarom léég? Wààrom?!?1?

Had dan minstens het fatsoen opgebracht om daar op elegant wijze enkele klassiekers te positioneren zoals bijvoorbeeld Judi Barrett’s A Cloudy Day With A Chance of Meatballs, Tom Lichtenheld’s fijnzinnige Cloudette, het retespannende epos The Perfect Storm van Sebastian Junger of voor mijn part Piet ‘Oant moarn!‘ Paulusma’s Weeralmanak. Educatieve sluikreclame. Soort van.

Want zeg nou zelf; als ‘t dan tòch moet, zo’n IKEA setting, ziet –dit– er toch een stuk gezelliger uit?

Zucht. Nee, dan de BBC. Beeldvullende, volledig ‘uit zichzelf bewegende’ weerkaart, helegaar knop- en plankloos. Waarin zich subtiele contouren van een sereen landschap in rustgevend blauw (#535A9F) en ecru (#EAE3B0) openbaren.

Met gebruikmaking van een grote, duidelijke Helvetica-variant zien we tijd, dag en temperatuur aan ons voorbij glijden onder begeleiding van het monotone –Sir David Attenborough meets Bob Ross– stemgeluid van de weerman. En niet méér dan dat.

Geloof me; als ik de toestand van het weer wil weten kijk ik wel naar de BBC.

Of naar buiten…#nomnomnommmm

nietweermanbbc
Kijk, zo kan het dus ook, NOS.

Update 25 juni 2012: Hm. Niet alleen het decor maar ook de eindredactie bleek een sluitpost.
Update 02 december 2016: Eindelijk! Een nieuw decortje. Dahaag, boekenplank! [spiegeltje]

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

diepfries

U slaat de spijker (zoals wel vaker) weer eens volledig op den kop. En dan nog wat: 10% weer NL en 90% weer EUR. Kan mij het bommen of het zonnig zal zijn in Schòntal of pijpe(n)stelen gaat regenen in Villalpando…

eamel

Vlijert.

Maar wat je zegt; Oud-Beijerland en De Woeste Hoogte… what more is there to know?

↓
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x