theguardian

Zit ik een paar nachten geleden een beetje verveeld de Twitters te lezen, zelfs Facebook kan wel eens niet bekoren, kom ik een tweet tegen van de Gemeente Heerenveen (je weet wel; daar waar ik eens de ouderlijke schoot verlaten heb); 

[ spiegeltje | screenshot | linkje Guardian (no. 10) ]

Ik denk nog; 'Goh. Wat leuk voor Terband.' want wie Terband kent weet dat 't niet eens een dorp is maar een streek in Friesland. Een paar huisjes en boerderijtjes, een heleboel weilanden en enkele landweggetjes die 't geheel doorkruisen. Da's alles. Da's Terband.

Ik klik de link (spiegeltje), er staat iets boven van Guardianwitness en daaronder een foto met een Engelstalige uitleg, denk nog een keer; 'Leuk!' en surf vervolgens verder.

Kom ik echter van de week -geheel toevallig- weer eens in het Friesche, dat gebeurt helaas veel te weinig vrees ik, stelt de familie voor om een stikje te riden. (stukje te rijden, RED). Toen schoot de bushalte me weer te binnen.

Leuk!

En dus geschiedde; Deit voorin, Mem op de achterbank en ik aan het stuur.

Het was even zoeken; Bram (de stem van m'n TomTom, Moge Hij Rusten In Vrede) en ik konden het niet eens worden over de te volgen route, maar na anderhalf uur was ie eindelijk daar; de Bookshop In A Bus Stop.

Hoera!

Enfin.

Om een lang verhaal kort te maken; ik wéét dat voornoemd Guardianstukske slechts een minuscule bijdrage betrof van één of andere fietstoerist aan een obscure nieuwsportal die geen hond leest maar heel even waanden Ûs Mem, Ûs Deit en Ûs Ik ons nabij het middelpunt van de wereld. Ha! 

Gelukkig hebben de foto's nog.

Waar speelt zich dit allemaal ook alweer af, zei je? In Terband. Of Terbant, zoals de Friezen zeggen. Die maken namelijk van elke D een T en van elke V een F. Logisch.
Waar speelt zich dit allemaal ook alweer af, zei je? In Terband. Of Terbant, zoals de Friezen zeggen schrijven. Die maken namelijk van elke D een T en van elke V een F. Logisch.


4_800
De bushalte in kwestie; een gezellige uitdragerij, midden in de rimboe. En wé-reld-beroempt, inmiddels.
22_800
Zoals het Guardianstukske al aangeeft lijkt 'Tijd' het centrale thema. Er is over nagedacht! Een klok, een spreuk en een dartbord. Je weet tog.
5_800
Dat zeg ik! Tijd!

klokje
Jammer, die deed het nog. Da's wel het laatste wat je wil zien als je tijd wil maken.
6_800
Altijd handig als je 'zonder enige terughouding' je seksuele technieken wil ontwikkelen terwijl je als minderjarige jonge Friese Doutzen op de bus naar Luinjeberd staat te wachten.
11_800
Omdat Friezen ook Pasen vieren heeft men gemeend er goed aan te doen alvast wat Ljippe-aaien (Kievietseieren, RED.) te decoreren. Op een tennis racket. Slim!
12_800
Zelfs een eventuele diefstal van de klok heeft men al ingecalculeerd. Dat de Friezen nog geen wereldheerschappij hebben is mij een volkomen raadsel.
13_800
Bij gebrek aan een échte Bragolin heeft men het product van een nòg onbekendere artiest opgehangen. Je kan niet alles hebben. Maar 't idee is goed.
14_800
Het begon Ûs Mem (ons moeder) wat in te branden (het duurde te lang. RED.) en dus besloot ik haar te laten figureren als literair-intellectuele stand-in. "Hald dit boekje mar efkes fest." zei ik. " "Moat dat no?" vroeg mem. Ik zei: "Ja, dat fine de minsken om te beskuorren."
15_800
Een kek, rood-vilten roosje, met zorg, liefde en wat plakband aangebracht. Zo lief! #genieten
16_800
'Niets zo charmant als een tegel aan de wand.' Vrij naar Finkers.
17_800
Ook hier heeft Volkswagen het loodje gelegd. Triest maar wonderschoon. Gelukkig hebben we Loesje nog. En een dooie flinter (vlinder).
18_800
Een Fries blompke. Bjusterbaarlik moai.
19_800
Ik noem dit 'Zijkant Van Een Bushalte'. Je ziet; ook voor poëzie draai ik mijn hand niet om.
20_800
Hahaha!!!!!1111!!! Een zitmaaier! Hoe kom je erop? Friezen met humor; altijd lachen.
21_800
Friesland kent -naast eilanden- ook elanden. Weliswaar nep en eenzaam en verlaten in een bushalte maar het gaat om het idee. Fotobewijs!
9_800
Polderwijsheid. Niets aan toe te voegen.
10_800
Omdat je van poëzie nooit genoeg kunt hebben nog enkele bonusregels. Weliswaar in dat vermaledijde Nederlands maar een kniesoor die daar op let.
23_800
Sil ik dwaan, us memmeminske. Sil ik dwaan. ('Houd altijd uw ouderlijk huis in ere want later is het er niet meere')
24_800
Zoals op de foto te zien had de bushalte ook een rechterlinkerkant. Bij dezen genotuleerd.
25_800
Ook de Gelovige Mensch komt hier aan z'n trekken. God uit Jorwerd en ze moeder in Terband. Zou Maria ook Fries verstaan, vraag ik me dan af.
27_800
Een boekenkastje. Midden in de Friese greide (weiland. RED). Je moet er maar op komen.
26_800
'Frijheidstriders. Dy ' t doare samar har telefoan út te setten' – Loltsje
28_800
Zonder woorden. Nah ja; op deze na dan. En deze.
7_800
De laatste foto. Deze heet 'Afscheid Van Een Bushokje'. Voornamelijk omdat we afscheid namen van een bushokje en ook omdat Us Heit pisje moest.

Ook had ik nog wat andere foto's gemaakt maar omdat die niet erg relevant zijn in een stukje over een wereldberoemde bushalte, heb ik gemeend er goed aan te doen voornoemde halte even photoshops-gewijs in deze foto's te verwerken, opdat het nog enige betekenis heeft in dezes.

Overigens, wanneer men de afbeeldingen beklikt zal zich een grotere variant openbaren waarin deze bushalte achterwege is gelaten. Dat geldt ook voor de andere foto's maar dat terzijde. Ik bedoel; een geintje is leuk maar je ken ook overdrijven. Oant sjen!

3_800
Dit is voormalig turfafsteekgebied De Deelen maar tegenwoordig vooral een favoriet 'stukje natuur' voor hondenliefhebbers, stiekeme nudisten en heel veel kikkers. Oh ja; en een bushalte. Mooi, hoor.
 Nah ja; kikker is misschien een groot woord voor dit urretje. Ik had er zo onderhand meer aan mijn schoenzool hangen dan dat er in mijn hand passen. Oh ja; als je goed kijkt, zie je ook een bushalte.
Nah ja; kikker is misschien een groot woord voor dit urretje. Ik had er zo onderhand meer aan mijn schoenzool hangen dan dat er in mijn hand passen. Oh ja; als je goed kijkt, zie je ook een bushalte.
selfie
Als klapperrrrrr nog even een stoere narcissistie selfie in de lift (#liftie?) naar mijn leenhuis. En een bushalte.

JOE! EEN UPDATE!1! (14 september 2019):

Bron

NB. Wegens het opheffen van de foto-site waarnaar in dit artikeltje verwezen wordt, heb ik besloten de aldaar geplaatste foto's in z'n geheel hieronder te plaatsen. Men kan tenslotte nooit genoeg foto's hebben van z'n internationale bushalte… 😁

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reaksjes
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Foarige
Stairway To Engels

↓
2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x