Kategorie: Oars | Datum/tiid: 20 02 08 - 08:34

Terwijl U sliep ...

LJOUWERD - Geheel onverwacht heeft de etnisch Friese meerderheid in het nieuwe parlement van Fryslân hedenmorgen eenzijdig, in navolging van de Kosovaarse gebeurtenissen, de onafhankelijkheid van Fryslân uitgeroepen. In de straten van Ljouwerd, Drachten, Snits en It Hearrenfean werd groot feest gevierd, terwijl de Nederlandse autoriteiten in Den Haag de stap meteen veroordeelden.

Tijdens een buitengewone zitting van het nieuwe Friese parlement las premier Abe Skytfet de onafhankelijkheids verklaring voor. Daarin staat dat Fryslân "een onafhankelijke en soevereine staat" is. De parlementariërs stemden ook in met een modernisering van de huidige nationale vlag en volkslied. "Op deze dag hebben we lang gewacht", zei Skytfet eerder, die als guerrillastrijder in de jaren zestig tegen de nederlandse overheersing vocht bij de Kale Duinen te Appelscha. Hij bracht een eerbetoon aan de gevallenen in de onafhankelijkheids strijd van de etnisch Fryske meerderheid in Fryslân.

Meer -->

Erkennen
De Verenigde Staten en enkele landen van de Europese Unie willen Fryslân snel erkennen. Groningen, Drenthe en Overijssel zijn fel tegen de afscheiding van de Fryske provincie, die sinds de Frankische overheersing door Karel de Grote rond 791 nC. onder bestuur van het Haagse parlement stond. Op verzoek van Den Haag kwam zondagavond de Veiligheidsraad van de VN in New York bijeen voor spoedberaad over de ontstane situatie. Zeker 90 procent van de Friezen is van Scandinavische afkomst. De minderheid van niet Friezen werd de afgelopen jaren steeds kleiner doordat men voor Frysk geweld op de vlucht sloegen.

Feest
Tienduizenden Friezen bouwden zondag een feestje in de straten van Leeuwarden, Grou, Frentsjer, Harns maar ook It Hearrenfean en de Lemmer. Mensen dansten, zwaaiden met Friese, Amerikaanse en Europese vlaggen en heetten met spandoeken de nieuwe staat Fryslân welkom. Talrijke restaurants en cafés deelden gratis beerenburg en Fryske dúmkes uit. Nederland heeft de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring zondag meteen scherp veroordeeld. Premier Jan-Peter Balkenende noemde het afgescheiden Fryslân een "onechte" staat. Volgens hem schenden de VS met hun steun aan Fryslân de internationale rechtsregels.

Rellen
Bij urenlange rellen in de Fryske hoofdstad Ljouwerd bestormden jongeren de vestigingen van Albert Heijn, Blokker, schoenenketen Sacha en Videoland.
Alle ruiten en de deuren van nederlandse winkelketens zijn vernield. De Nederlandse en de EU-vlaggen zijn weggehaald door de grotendeels dronken betogers. De Nederlandse politie wist de betogers weer uit het gebouw te verwijderen.

Gooien 
Eerder gooiden demonstranten al schapen, kalveren en kievietseieren naar filialen van nederlandse banken en benzinepompen. Enkele ruiten sneuvelden. Deze honderden relschoppers waren vooral ultranationalistische boerenzonen die net bij een voetbalwedstrijd in PSV- SC Hearrenfean waren geweest.

Handgranaten
In Goutum, in het noorden van Fryslân, zijn zondagavond handgranaatappels gegooid naar vestigingen van de Hema en C&A. Er vielen geen slachtoffers en de schade was beperkt, meldden functionarissen. De gebouwen zijn ontruimd.

Naast de VS willen ook tal van Europese landen Fryslân snel erkennen, maar andere, zoals Duitsland, zijn erop tegen. Daardoor is de EU er nog steeds niet in geslaagd een eensgezind standpunt in te nemen over de kwestie. Binnenlandse Zaken buigt zich maandag opnieuw over het probleem. Nederland wil geen overhaaste beslissing nemen over de erkenning van Fryslân, aldus minister Guusje Ter Horst van BZ zondag.

Van mij mogen ze ;-)
Jet (Email) (URL) - 20 02 08 - 21:33

Daar was ik al bang voor :-)
eamel (Email) - 20 02 08 - 22:54

Van mij moeten ze zelfs !
Kutprovincie.
Esther - 21 02 08 - 10:01

Zijn er al Nederlanders op de barricaden gesprongen?
Jet (Email) (URL) - 21 02 08 - 20:50

en foppe president
winkie (Email) - 21 02 08 - 22:44  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.