Kategorie: default | Datum/tiid: 31 10 03 - 22:35

Trip 2 Nostalgia: Kermis

ker·mis (de ~, ~sen) - 1 volksfeest in de buitenlucht met kramen en attracties (Belg.)

Het is 'kermis' in OB. Wat dat betreft, heeft dhr. van Dale helemaal gelijk: kramen en attracties. Om en nabij de tien, welteverstaan. Maar 't is allang geen volksfeest meer. Nu is OB natuurlijk geen Tilburg met bijbehorende mensenmassa, maar toch.. Twee keer per jaar hebben we het genoegen. Voor een gemiddelde van 3 a 4 euro mag je mee. Met de Octopus (bestaat die ook al niet sinds de krijttijd?). Of tien kogeltjes verbrassen voor 2,5 euro. Voor de rest heb je nog grijpers met een hier en daar verdwaalde Ninja-turtle (..). Voor iets meer dan een euro. Nee, dan vroegah... Het toeval wilde dat Eamel eventjes moest pinnen en gedwongen werd de botsauto's te passeren. En hoewel de attractie slechts bevolkt werd door een stel ondermaatse skinheads (komt dat weer in de mode?), welke geheel niet gestoord werden door de klanken van Making Your Mind Up, moest Eameltje wel weer terug denken aan toen.. Heerenveen, halverwege de jaren tachtig.

Destijds was het nog een feest, de Pinkserkermis. Slechts 1 keer per jaar en daardoor erg groot en drukbezocht. En vanwege de centrale ligging van die plaats een van de toonaangevende kermissen van het Noorden. En je keek er nog naar uit, als kind. Niet meer kunnen slapen van de opwinding. De hele familie bijlangs vanwege een plotselinge chronische geldwens. Met de hele familie naar de Kermis. Uiteraard op zaterdagavond. De ene attractie nog groter en exotischer dan de andere.. Je keek je ogen uit. Maar ja, je had dan ook geen Playstation twee's, pc's en ander modernistisch speeltuig. Nee, je had de kermis. Eerst als kind, later als vroegtijdig hangjongere. Indruk maken op de, uit bijbehorende dorpen opgerakelde, boerendochters in leggings, zwaar opgemaakt (de dames; niet jij). Waren de suikerspinnen ook niet groter, toen?

Kermis is geen kermis meer. Probeer hedentendage maar es met je gezinnetje een avondje kermis te doen. Voor 't zelfde geld zit je breeduit in de Efteling, tegenwoordig. Kermis is commercieel geworden. Vanwege recessie blijven spectaculaire attracties achterwege en wordt omzet gegenereerd door de bezoekfrequentie op jaarbasis te verhogen..

Wat denk jij? Is Eameltje aan het Eameljen? Wordt ie nu echt oud? Of is 't inderdaad somber gesteld met de nederlandse kermissen?Kermis in OB. Geen hond op straat..

Tja..had je maar naar 3 oktober moeten komen in Leiden. Is het over de hoofden lopen!
esthertje (URL) - 31 10 03 - 22:52

Eamel heeft geen uitnodiging gehad .. ;D
Eamel (URL) - 31 10 03 - 22:57

Had je die botswagens moeten fotograferen waar Danny in zat ;-)
Madd (URL) - 31 10 03 - 23:11

Je bedoelt die botswagen..

;D
Eamel (URL) - 31 10 03 - 23:17

De gemiddelde kermis van tegenwoordig is er één waar efficiëntie de boventoon voert. Strakke, snel verplaatsbare attracties op afgemeten plaatsen. Muziek die bij een heleboel attracties tegenwoordig hetzelfde is (doorgelusd; wel prettiger voor de bewoners in de omgeving overigens). De kleine sfeervolle kraampjes/tenten met allerhande duistere praktijken ontbreken vaak. Het was de rommelige aanblik van her en der gemixte attracties en de kakafonie aan geluiden die de sfeer gaf aan de vroegere kermissen. Grote attracties zoals bijv. een achtbaan zijn miljoenen-ondernemingen geworden en zie je dus nauwelijks meer. Persoonlijk vind ik er dus ook geen bal meer aan. Dat nog afgezien van de belachelijke prijzen die ze moeten vragen omdat ze uitgemolken worden door de gemeentes.

Whot
Whot (Email) (URL) - 31 10 03 - 23:20

Hear! Hear!

Mooi gezegd, Whot..
Eamel (URL) - 31 10 03 - 23:21  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.