Kategorie: default | Datum/tiid: 01 11 03 - 13:42

Fryske Les; Diel 1

Op veler verzoek zal Eamel vanaf vandaag enige uitleg geven over onsch aller cultuurgoed: de Friesche Taal. Jawel. Taal. Sinds alweer een aantal jaren de term Dialect ontstegen en als taal aangemerkt door officiele instanties. Of u, als lezer, het daar nou wel of niet mee eens bent. Vanwege dit feit en vooral verrijking van het Neerlands armoedige cultuurgoed zal Eamel 1 en ander aan den volk proberen uit te leggen. Vandaag: het menselijk lichaam. Het merendeel van de ledematen wordt in het friesch weergegeven. De oplettende lezer, echter, zal zien dat het friesche been ontbreekt. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat friezen geen benen bezitten. Althans, taalkundig gezien. Het geheel, welke zich strekt van het friesche kruispunt tot aan het puntje van de friesche teen (welke derhalve ook gewoon teen genoemd wordt) heet in de friesche volksmond gewoon 'voet'. Dit wil nog wel eens problemen opleveren bij zaken, welke het been aangaan. Eamel noemt hierbij een bezoek aan de friesche huisarts of erger, tijdens een chirurgische ingreep. Want hoe verklaar je dat je last van je been hebt? Dat kan ergens in de kruisstreek zijn, echter ook in de nabije omgeving van de friesche enkel ('ankel'). Het resterende deel van dit lichaam wijst zich echter vanzelf. Lees de woorden eerst op uw gemak. Spreek ze dan 1 voor 1 hardop uit. En herhaal dit enige malen. En na verloop van tijd zult u uw vrienden en familie verbazen met uw kennis van de Friesche Taal!

Volgende x: 'Hoe melk ik een koe in het friesch? (productieverhogend)'Ik schrijf me nu alvast in voor de volgende cursus!
Renee (URL) - 01 11 03 - 13:44

It rint stoarm mar jo binne nog krekt op tiid!

;D
Eamel (URL) - 01 11 03 - 13:46

Da zij’k kaai blaai meej
Renee (URL) - 01 11 03 - 13:47

in fryske kursus dat wurd heech tiid. Hmm een hele zin in het fries geschreven :) zullen ook nog wel wat fouten in zitten want vind fries schrijven moeilijk. Kan jij dat eigenlijk eamel in het fries schrijven?
wina (URL) - 01 11 03 - 16:23

Kursus Frysk foar Eamel…bist te lang fuort tink ik…By us friezen sit de noas under de eagen hjer!
En do bist de skonken ferjitten as underdiel fan it been….
Bin dochs wol nijsskjirrig nei dien folgende kursus…

p.s:
Moat woast net woaRst ofsa weze?
Beppe (URL) - 01 11 03 - 20:52

Nooit ziek worden in Friesland, lijkt me.
Vooral niet als Friese taal analfabeet.
Shark (URL) - 01 11 03 - 22:03

Fan in “voet” haw ik noch nea heard yn it Frysk Eamel. Ik sjoch ris efkes yn myn wurdboek by de letter “v”. “22ste letter van het alfabet. Deze komt in de Friese spelling niet voor als beginletter”. Eamel, silsto earst sels mar ris op kursus?
HuuskeBeamke Greta (URL) - 02 11 03 - 00:25

Renee = brabo?
Esther (URL) - 02 11 03 - 10:29

Ex-Import- Brabo! ;-)
Renee (URL) - 02 11 03 - 10:30

LOL. Erg goed Eamel. Overigens kun je bij je huisarts altijd aangeven of het pijntje boven danwel onder de knibbel zit…

Helaas versta ik alleen Friesch, spreken wordt al lastig en schrijven is echt om wanhopig van te worden. Dus zelfs een geboren Friesch als ikzelf zit echt wel te wachten op een cursus als deze.
Savage (URL) - 02 11 03 - 13:50

@ Beppe: Jo hawwe hielendal gelyk, famke.. ;p Mar Eameltsje seach dat wat te let. En de skonken ek.. gjin id wer dy sitte moatte, eigenliks. En wat betreft de woarst.. ek sa.. (Is der eigenliks een frysk wurd foar: it mannelike diel?) Eamel wie wat te snel.. ;D

@ Greet: Ek jo hawwe gelyk; ‘t is allang ferlyn dat Frysk. Mar as jo it better kinne moatte jo it net litte.. Witte jo it goeie wurd foar de fryske ‘voet’? No? ;D

@ Savage: Greach dyn, jongen.. ;D
Eamel (URL) - 02 11 03 - 14:48

Ik ha net utsocht dat skonken itselde betsjut as “benen” en ik mar tinken dat it “schenen” waren…. sil ek noch efkes nei dat oare sykjen…
enne it is “Foet” mei yn F Greta…
Tante Neel (URL) - 02 11 03 - 16:47

Ah.. Tanke wol, beppe.. Dus eigenliks hawwe wij, as fryzen, wol ‘benen’?

Da’s wol een bytsje een fertryt.. ik sit al jirren oan wa ‘t mar hjearre wol te fertellen dat wij dat net hawwe yn it frysk.. ;-)
Eamel (URL) - 02 11 03 - 17:08

lit se dan mar yn ‘e waan…
Tante Neel (URL) - 03 11 03 - 06:41

1 foet, 2 fuotten, sa simpel is’t no. Gewoan de “v’ oan it begjin fan in wurd ferfange troch in “f”, dan liket it al hiel wat.
HuisjeBoompje Greta (URL) - 05 11 03 - 00:17  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile


 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.