Kategorie: Melancholie | Datum/tiid: 17 05 10 - 06:36

Kasteel Mesen | Het Failliet van Belgie 1

Afgelopen vrijdag ging een lang gekoesterde wens in vervulling: het digitaal vastleggen van datgene wat waarschijnlijk tot het mooiste Vlaamsculturele erfgoed gerekend mag worden ... Kasteel Mesen in Lede, Belgie.

Omdat her en der op de internets veelvuldig gesproken wordt van bewaking, valse waakhonden en andere ambtenaren besloten we 't over een andere boeg te gooien: die van de bluf. Elk getooid met een officiele bouwhelm (Oke; HSL stond erop maar weet zo'n Belg veel), zo'n reflecterend vest en een wapperende -Nederlandse- perskaart togen we richting Lede. Daar aangekomen bleek waar we al bang voor waren; rondleidingen behoorden tot het verleden en aan de hoeveelheid bouwketen te zien was men al begonnen met de sloop van deze Grande Dame. Moos, slank van zichzelf, zag kans zich door een hek heen te wurmen wat mij, gezien mijn postuur, helaas niet ging lukken. Gelukkig had ik hierop geanticipeerd door in de gauwigheid een keukentrap m'n auto in te slingeren.

Goed. Trap tegen de muur, cameratas en vervolgens mezelf eroverheen gejetst en daar gingen we. Kennelijk werken Belgische sloopmensen niet op vrijdagmiddag want het was doodstil in het voormalige park. Naarmate we de ingang van 't kasteel dichter naderden overviel ons een gevoel van opwinding. Opwinding zoals je vroeger, in je puberteit, nog wel eens kon hebben wanneer je iets uithaalde wat niet geheel door de beugel kon.

Enfin. De Dame overtrof onze stoutse verwachtingen: verval in haar mooiste vorm. Tien eeuwen van bijna tastbare melancholie. Bij het betreden van de kapel vielen we beiden stil. Met een beetje fantasie hoorde je glasheldere klanken door de ruimte echoën, van muur tot muur: Mozart's faure In Paradisum, geproduceerd door de onschuldige edoch katholieke kinderkeeltjes....

Het werd een fantastische dag. Van de ene verbazing in de andere. (Helaas?) de perskaart niet meer nodig gehad. En aan het einde van deze euforische ervaring konden we ons maar één ding afvragen... Hoe is het mogelijk dat men sloop van dit pand toelaat? Waar is de Werelderfgoedlijst als je hem nodig hebt?!?

Naar twee.

[clickpic4big] - 15Mb!

kasteel mesen | het failliet van belgie 1Heel mooi Eamel!
Miss B - 17 05 10 - 08:45

Nou, dank je wel Miss Banaan! :-)
eamel - 17 05 10 - 10:32  
Persoonlijke info onthouden?

/ Textile

Doet maar even rekenen. Da's beter.
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.