Gepubliceerd: 13 jul 2013 | 19:29 | Laatste update: 13 jul 2013 19:30, 19:31, 19:32 & 19:36 | Algemeen

Halve Koolmees gevonden

in Oud-Beijerland (ZH)

Eindelijk lijkt het er dan echt op dat er Halve Koolmezen in Nederland leven. Een dood exemplaar lag donderdag in de tuin van Jabik Piekstra in Oud-Beijerland, dat ligt in Zuid-Holland. Toch is DNA-onderzoek nodig om uit te sluiten dat het kadaver een hybride kruising met een Héle Koolmees is. Dat meldt de website Halve Koolmezen in Nederland vrijdag.

Dergelijke recente kruisingen tussen Halve Koolmezen en Héle kunnen erg veel op een Halve Koolmees lijken. DNA van het dier wordt naar Duitsland gestuurd om zekerheid te krijgen over de identiteit. Mocht uit het DNA-onderzoek blijken dat het een echte Halve Koolmees is, dan is dit de eerste zekere waarneming sinds anderhalve eeuw in Nederland.

De laatste jaren waren er al diverse, mogelijke Halve Koolmeeswaarnemingen bij Duiven, Lage Zwaluwe, Vinkeveen en in Valkenburg. Toch ontbrak steeds het doorslaggevende bewijs. Al jaren zingt het 'nieuws' rond dat de komst van de Halve Koolmees naar de polder nabij is.

half-250De Duitse Halve Koolmeespopulatie neemt de laatste 8 jaar sterk toe. Vorig jaar zijn de eerste jonge Halve Koolmezen geboren op de Lüneburger Heide. Dit jaar hebben zelfs twee helften in Niedersachsen jongen gekregen. Opgroeiende jonge Halve Koolmezen verlaten met een leeftijd van 1 tot 2 weken hun ouderlijk territorium en leggen dan grote afstanden af -voor hun doen, soms wel 5 mm. per nacht.

Recent is zo’n jonge Halve Koolmees in een militair oefengebied bij Meppen gefotografeerd, nog geen 15 mm. van de Nederlandse grens en circa 153,5 km. vanaf de Noordoostpolder. Niet meer dan twee meter lopen voor een Halve Koolmees.

Gerelateerd:

  • Helft Nederlanders heet Halve Koolmees welkom
  • 'Halve Koolmees binnen enkele jaren terug in Nederland'
  • Halve Koolmees gesignaleerd in Gelderland
  • Opnieuw Halve Koolmezen gezien in Nederland

Roodkapjesyndroom

Halve Koolmezen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Wel zullen zij in Nederland op zoek gaan naar hun andere helft. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer lijden veel mensen aan het 'Roodkapjesyndroom', maar is de kans dat een Halve Koolmees een mens aanvalt zeer klein, omdat het dier mensen zo veel mogelijk mijdt en bovendien de middelen mist om aan te vallen. Zo kan de Halve Koolmees bijvoorbeeld niets zien omdat een kop met ogen ontbreekt. In Duitsland is voor zover bij de zegsvrouw bekend nog niemand door een Halve Koolmees aangevallen.

Overlast

Voorstanders vinden dat de dieren zorgen voor natuurlijk evenwicht. Ook vinden zij dat het een verrijking is van de natuur en dat de natuur de vrije hand moet worden gegeven als de Halve Koolmees in Nederland wordt gesignaleerd. Tegenstanders vinden de Halve Koolmees een gevaar voor mens en dier en denken dat de beesten voor overlast zorgen. Ook vrezen ze dat Nederland te klein is voor de Halve Koolmees.

Uit Polen

Volgens een halve vogelvereniging zijn van oorsprong Poolse Halve Koolmezen nu in Duitsland opgerukt tot afstanden tot 150 cm. van de Nederlandse grens. Het aantal Halve Koolmezen zou in heel Europa toenemen, omdat zij bijna overal worden beschermd. De andere helft daarentegen kan naar believen worden afgeschoten.

De Halve Koolmees werd in 1998 voor het eerst in anderhalve eeuw in Duitsland gezien. Er zouden nu drie zwermen met in totaal anderhalve helft in Duitsland leven. Daarnaast zijn er Halve Koolmezen die op zichzelf leven en zich nauwelijks in de buurt van Duitsers durven begeven.

Jabik Piekstra, net buiten beeld; “Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wel een halve naaktslak en ook een hele egel. Maar een Halve Koolmees? Nooit! Dat ik dit nog mag meemaken” aldus een hevig geëmotioneerde Piekstra.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reaksjes
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Foarige
Новинка! Новинка! Новинка!

↓
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x