Klassieke post

Het zijn verwarrende tijden. Tijden waarin we, als simpele burger, bijna niet meer weten wie er nu onenigheid heeft met wie. Ik zal eerlijk zijn; ik vind er geen reedt meer aan, die tijden van nu.

Geef mij maar die betrekkelijk veilige jaren tachtig van de vorige eeuw waarin alles nog zo overzichtelijk leek. Naast wat fragmentarisch terroristengeweld was je als opgroeiend adolescent vooral druk met meisjes, school en de wonderlijke ontwikkeling van je piemel.

Ironisch genoeg gaat één van de ‘veiligste’ momenten in mijn jeugd terug naar -juist- een oorlog; die van Napoleon‘s Slag bij Waterloo.

Ik schat dat ik rond de twaalf, dertien jaar geweest moet zijn. Het is zondagmorgen, Deit en Mem slapen nog en ik zit alleen beneden -verveeld- in kastjes te rommelen. Eigenlijk mag dat niet want pa is zuinig op zijn spullen en ik niet. Maar goed, je bent een puber rebel of je bent ‘t niet.

Enfin. Tot dat moment had ik nog niet de stellige muzieksmaak die ik later zou ontwikkelen en vond eigenlijk alles mooi wat vooral mijn oudere broers aan vinyl het huis binnen sleepten; van Popcorn to Milk & Honey tot Pink Floyd tot Van Halen‘sEruption.

hoesjeEn nu lag daar ineens een album bovenop wat ik nog niet eerder had gezien; De Slag bij Waterloo en, op de achterkant, De Fremersberg. Ik was werkelijk gefascinéérd door de illustratie en fantasie was mijn deel.

Ik plaatste de langspelert op mijn vader’s pick-upje, gaf de volumeknop een hengst (groot huis; gehorige muren en plafonds deden we toen nog niet aan) en the magic happened; ik was OP het slagveld. Aan de hand van de tekst op de achterflap (1 | 2) kon ik het verhaal van de muziek stap-voor-stap volgen en ik was òm

Jàren later vond ik de hoes terug, in mijn schuur; léég. Waarschijnlijk is de inhoud verloren gegaan op het slagveld van mijn jeugd. Kortom; plaat wég.

Tòt afgelopen week …

Ineens was daar Discogs (spiegeltje) het prehistorisch muzikale broertje van Marktplaats, alwaar de muziekminnende mens zijn overtollige vinyl kan dumpen. Voor drie euro(!)+verzendkosten zag ik ‘m staan; volgens de eigenaar in kwestie ‘in mint condition‘. MIJN!!1!

Hoera! Binnen! *kan niet wachten*

Hoera! Besteld=binnen! *kan niet wachten*

Méér

Foppe For President

God, wat hu ik toch van die man. Ook al heb ik de desbetreffende wedstrijd niet gezien (voornamelijk wegens desinteresse), moest ik toch een traantje laten. Nèt als Foppe. Of was ‘t nou; òm Foppe?

Hoe het ook zij; Foppe, bedankt!

Object-Capture Méér

Une Pensée d’Amour

Mes pensées vont aux victimes et les survivants des attaques terroristes horribles nuit dernière à Paris. Que toute la force avec eux .
Nous ne cédera pas au terrorisme!


My thoughts go out to the victims ànd survivors of the horrible terrorist attacks last night in Paris. May whatever force be with you.
We won’t bow for terrorism!

Une-pensée-d'amour*[Erik Satie – Gnossiennes No. 1 Lent]

Méér

I Did It Autumn Leaves Spoken Mash-up Thingy

Excerpt_from_Autumn_Leaves
“Zeg, Eamel; alwéér een stukske over je tuin?? Maak jij nooit wat mee of zo?”
“Nee.”

Zo. Nu we dat uit de wereld hebben even het volgende: een stukske over mijn tuin. Hoera!

Melancholiek werd ik ervan, het dwarrelde blaadje, aldaar spartelend aan dat iele spinnendraadje. Weemoedig ook.

Ik moest denken aan de strijd die het gestreden moet hebben om maar niet van de moederstam gescheiden te worden. Een strijd die zij verloor.

Als door een god gesponnen was daar het spinnendraad, wat als een metaforische navelstreng haar leven even mocht verlengen. ‘Even’ want niet veel later lag zij op de grond, anoniem, tussen haar gekleurde soortgenoten, op het slagveld van de herfst. Haar Einde was Nabij. Ze had haar zuiverende werk gedaan.
Het zat erop.

Het was nét daarvoor dat ik besloot haar gespartel op beeld vast te leggen.

Want ik moest denken aan de klassieker ‘Les Feuilles Mortes‘ (=dode bladeren, vrij vertaald; ‘Autumn Leaves’), en aan dat belegen ‘My Way’ van Paul Anka Frank Sinatra.

Ik bedacht een symbiose van voornoemde pennenvruchten met het gesproken woord, gelijkend een William Shatner die al parodiërend los gaat op Queen‘s rockklassieker Bohemian Rhapsody in die rare Arke TUI reclame.

Het is resultaat is een -voor u- wellicht saai filmpje waarin de ritmiek van ‘s mans vocalen (“My Way“) een opvallend kloppend metrum vormen met de saxuele klanken van het vallend blad (“Autumn Leaves“).

Bij dezen presenteer ik U dan ook, zonder enige gepaste trots; I Did It Autumn Leaves Spoken Mash-up Thingy. ↓

(Het stille filmpje van bòven dit stukske heeft ook een muzikale evenknie. Voor deze verwijs ik u naar hier)