Nûmer 77

KR Poststraat, Heerenveen

Troch Posted on 14 reaksjes 99 x besjoen

Zie hier het huis waar ik 19986 days 16 hours 56 minutes 19 seconds geleden geboren ben (“mien bertehûs“), aan de K.R. Poststraat te Heerenveen. Op nummer 77. Om nog specifieker te zijn; in het achterste slaapkamertje. 

Om exact half vier op die bewuste woensdagmiddag in het jaar 1965 besloot ik mijn verzet op te geven (“Resistance is futile“) en maakte op een pijnlijke manier, althans voor ûs Mem, kennis met de wereld. Iets met dwars en zo. Toen al.

Anyway.

Hoewel ik er maar even gewoond heb, de familie verhuisde een half jaar na mijn komst naar het Stationsplein, ben ik altijd verliefd geweest op de sfeer van het huis. ‘Us Beppe Fean‘ heeft er nog jaren geresideerd en dus kwam ik nog regelmatig over de vloer van dat ogenschijnlijk ‘gewone’ rijtjespand in die ogenschijnlijk ‘gewone’ buurt. Voor jou als leek waarschijnlijk net zo spannend als de krant van vorige week, voor mij heel bijzonder.

Vandaar dit postje.

Maar ook omdat ik ze afgelopen week weer tegenkwam: de foto’s van het oorspronkelijke interieur. Destijds op verzoek van en dóór de architect gemaakt vanwege de ‘moderne’ inrichting. Ongetwijfeld ten behoeve van één of andere brallerige brochure.

Het was het eerste huis van mijn ouders samen. En elke keer als ik de plaatjes zie bedenk ik me; mocht ik ooit terug gaan naar het Friesche… dan wil ik dààr wonen. Al was het alleen maar om het verlangen naar vroeger te compenseren. Het verlangen naar veiligheid, de onschuld, de onwetendheid én -misschien een beetje- naïviteit. 

K.R. Poststraat 77. Voor mij Het Huis van de Melancholie.

Soms… soms heb je van die dagen.

Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Selma

Echt een erg leuk nostalgisch verhaal.
Wat een stijlvol interieur, zelfs de twee draadmandjes met decoratief fruit zijn correct.
Het zag er echt zo uit toen, bij moderne mensen. Vooral die grote ramen, al dat licht naar binnen, dat was je van het. Maandblad ‘De Vrouw en haar Huis’ zou het zo gepubliceerd kunnen hebben.
Dat die koperen ketel en de tabakspot bovenop de Tomado-boekenkast detoneren, ach… dat zijn herinneringen aan het interieur van opa en oma, die nog een schorteldoek met koperwerk boven de kachel hadden, en een tabakspot op het Perzische tafelkleed.  

Appelvrouw

Oh daar!
Ik fietste er wel eens langs de afgelopen jaren.
1 april was ik voor het laatst aan de poststraat, bij de makelaar voor de sleuteloverdracht van het huis van wijlen Vroems en mij. en toen moest ik weg.
Maar rust en veiligheid zit vermoedelijk in je herinnering.
Zelfs in het dorpje naast Heerenveen werd gestolen van je eigen erf waar je bij stond.
Al sliep ik wel met het raam open, mij stalen ze niet.
 
 
 

Appelvrouw

Liefde met de man van mijn dromen ging er aan vooraf, dus wel goed om me aan vast te houden.
 
Dat soort veiligheid ken ik niet.
Denk ik dus ook nooit aan. Maar als je dat wel gekend hebt lijkt het me vanzelfsprekend dat je dat af en toe mist. Maar ja, eigen schuld, vroeger wilde jij vast en zeker ook alles zelf doen en je aan de bemoeizucht van je ouders onttrekken 🙂

San

Jaa geweldig dit!!

Marloes

Kijk, dat is nou precies wat mij teruggedreven heeft naar Limburg. Alleen het huis van toen niet meer wat het was en heeft alleen aan de buitenkant geen metamorfose ondergaan. Als ik nu in de buurt kom kan ik nog steeds met gesloten ogen terugdenken aan de tijd van toen.

memmeminske

Ast it lok mar preun haste. Do moast it ferline skifttsje . Der sille altyd fleagen fan pine troch hinne flechte wêze. Mar de ljochte sille ast âlder wurdste allinne mar ljochter wurde,

trackback

[…] daar weer misverstanden over krijgen) en ik dit weekend in Heerenveen vertoefden, daar waar ik ooit verwekt ben. En wat leent zich beter dan een weekendje weg om te ploggen dan een weekendje weg? Ik bedoel […]

trackback

[…] Facebook kan wel eens niet bekoren, kom ik een tweet tegen van de Gemeente Heerenveen (je weet wel; daar waar ik eens de ouderlijke schoot verlaten […]

trackback

[…] Deit (en Mem) van een toen nét geboren eersteling. Dia’s van momenten in de tuin aan de K.R Poststraat, veilig in de armen van de âlden en van pake Tsjeard. Foto’s van de boot, […]

trackback

[…] It Houtsje, Heerenveen yn ‘e […]

↓
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x