Het zijn verwarrende tijden. Tijden waarin we, als simpele burger, bijna niet meer weten wie er nu onenigheid heeft met wie. Ik zal eerlijk zijn; ik vind er geen reedt meer aan, die tijden van nu.

Geef mij maar die betrekkelijk veilige jaren tachtig van de vorige eeuw waarin alles nog zo overzichtelijk leek. Naast wat fragmentarisch terroristengeweld was je als opgroeiend adolescent vooral druk met meisjes, school en de wonderlijke ontwikkeling van je piemel.

Ironisch genoeg gaat één van de 'veiligste' momenten in mijn jeugd terug naar -juist- een oorlog; die van Napoleon's Slag bij Waterloo.

Ik schat dat ik rond de twaalf, dertien jaar geweest moet zijn.

Het is zondagmorgen, Deit en Mem slapen nog en ik zit alleen beneden -verveeld- in kastjes te rommelen. Eigenlijk mag dat niet want pa is zuinig op zijn spullen en ik niet. Maar goed, je bent een puber rebel of je bent 't niet.

Enfin.

Tot dat moment had ik nog niet de stellige muzieksmaak die ik later zou ontwikkelen en vond eigenlijk alles mooi wat vooral mijn oudere broers aan vinyl het huis binnen sleepten; van Popcorn to Milk & Honey tot Pink Floyd tot Van Halen's 'Eruption'.

hoesjeEn nu lag daar ineens een album bovenop wat ik nog niet eerder had gezien; De Slag bij Waterloo en, op de achterkant, De Fremersberg. Ik was werkelijk gefascinéérd door de illustratie en fantasie was mijn deel.

Ik plaatste de langspelert op mijn vader's pick-upje, gaf de volumeknop een hengst (groot huis; gehorige muren en plafonds deden we toen nog niet aan) en the magic happened; ik was OP het slagveld.

Aan de hand van de tekst op de achterflap (1 | 2) kon ik het verhaal van de muziek stap-voor-stap volgen en ik was òm

Jàren later vond ik de hoes terug, in mijn schuur; léég. Waarschijnlijk is de inhoud verloren gegaan op het slagveld van mijn jeugd. Kortom; plaat wég.

Tòt afgelopen week …

Ineens was daar Discogs (spiegeltje) het prehistorisch muzikale broertje van Marktplaats, alwaar de muziekminnende mens zijn overtollige vinyl kan dumpen.

Voor drie euro(!)+verzendkosten zag ik 'm staan; volgens de eigenaar in kwestie 'in mint condition'. MIJN!!1!

Hoera! Binnen! *kan niet wachten*
Hoera! Besteld=binnen! *kan niet wachten*

Klotsende oksels. En Napoleon. Op een paard.
Klotsende oksels. En Napoleon. Op een paard.
Niets meer aan toe te voegen.
Niets meer aan toe te voegen. Sluit je ogen en lees mee.

De Slag Bij Waterloo | De Fremersberg

Zelfs de stickert is wonderschoon.
Zelfs de stickert is wonderschoon. #keukenrol
Le Moment Suprême.
Le Moment Suprême. Zoveel jaar later nog steeds een oorgastisch genoegen.
Omdat ik niet de beroerdste ben besloot ik om deze vreugde met de rest van 't internet te delen door de boel te digitaliseren, er wat representatieve schilderijtjes aan toe te voegen en het geheel als filmpje online te plempen op de Youtubes.
Da's leuk. Voor 't nageslacht. Én voor twaalf-/dertienjarige jongetjes die -rebels- net als ik destijds graag-maar-nu-het-internet afstruinen op zoek naar alles wat buiten hun muzikale horizon ligt …  (zie boven/onder) Amen.

Download (MP3, 320kb – WW: waterloo):
De Slag Bij Waterloo  |  De Fremersberg

Abonneer
Laat het weten als er
guest
11 Reaksjes
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Foarige
Foppe For President

↓
11
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x