Het zijn verwarrende tijden. Tijden waarin we, als simpele burger, bijna niet meer weten wie er nu onenigheid heeft met wie. Ik zal eerlijk zijn; ik vind er geen reedt meer aan, die tijden van nu.

Geef mij maar die betrekkelijk veilige jaren tachtig van de vorige eeuw waarin alles nog zo overzichtelijk leek. Naast wat fragmentarisch terroristengeweld was je als opgroeiend adolescent vooral druk met meisjes, school en de wonderlijke ontwikkeling van je piemel.

Ironisch genoeg gaat één van de ‘veiligste’ momenten in mijn jeugd terug naar -juist- een oorlog; die van Napoleon‘s Slag bij Waterloo.

Ik schat dat ik rond de twaalf, dertien jaar geweest moet zijn.

Het is zondagmorgen, Deit en Mem slapen nog en ik zit alleen beneden -verveeld- in kastjes te rommelen. Eigenlijk mag dat niet want pa is zuinig op zijn spullen en ik niet. Maar goed, je bent een puber rebel of je bent ‘t niet.

Enfin.

Tot dat moment had ik nog niet de stellige muzieksmaak die ik later zou ontwikkelen en vond eigenlijk alles mooi wat vooral mijn oudere broers aan vinyl het huis binnen sleepten; van Popcorn to Milk & Honey tot Pink Floyd tot Van Halen‘sEruption.

hoesjeEn nu lag daar ineens een album bovenop wat ik nog niet eerder had gezien; De Slag bij Waterloo en, op de achterkant, De Fremersberg. Ik was werkelijk gefascinéérd door de illustratie en fantasie was mijn deel.

Ik plaatste de langspelert op mijn vader’s pick-upje, gaf de volumeknop een hengst (groot huis; gehorige muren en plafonds deden we toen nog niet aan) en the magic happened; ik was OP het slagveld.

Aan de hand van de tekst op de achterflap (1 | 2) kon ik het verhaal van de muziek stap-voor-stap volgen en ik was òm

Jàren later vond ik de hoes terug, in mijn schuur; léég. Waarschijnlijk is de inhoud verloren gegaan op het slagveld van mijn jeugd. Kortom; plaat wég.

Tòt afgelopen week …

Ineens was daar Discogs (spiegeltje) het prehistorisch muzikale broertje van Marktplaats, alwaar de muziekminnende mens zijn overtollige vinyl kan dumpen.

Voor drie euro(!)+verzendkosten zag ik ‘m staan; volgens de eigenaar in kwestie ‘in mint condition‘. MIJN!!1!

Hoera! Binnen! *kan niet wachten*
Hoera! Besteld=binnen! *kan niet wachten*

Klotsende oksels. En Napoleon. Op een paard.
Klotsende oksels. En Napoleon. Op een paard.
Niets meer aan toe te voegen.
Niets meer aan toe te voegen. Sluit je ogen en lees mee.

De Slag Bij Waterloo | De Fremersberg

Zelfs de stickert is wonderschoon.
Zelfs de stickert is wonderschoon. #keukenrol
Le Moment Suprême.
Le Moment Suprême. Zoveel jaar later nog steeds een oorgastisch genoegen.
Omdat ik niet de beroerdste ben besloot ik om deze vreugde met de rest van ‘t internet te delen door de boel te digitaliseren, er wat representatieve schilderijtjes aan toe te voegen en het geheel als filmpje online te plempen op de Youtubes.
Da’s leuk. Voor ‘t nageslacht. Én voor twaalf-/dertienjarige jongetjes die -rebels- net als ik destijds graag-maar-nu-het-internet afstruinen op zoek naar alles wat buiten hun muzikale horizon ligt …  (zie boven/onder) Amen.

Download (MP3, 320kb – WW: waterloo):
De Slag Bij Waterloo  |  De Fremersberg

Wat sizze jo dêrfan?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments
 • MoeMoe
  29 novimber, 2015

  Fijn stukje Durk.

 • eamel
  29 novimber, 2015

  Nou, dank je wel, Anne-Marie.

 • Dirk
  14 maart, 2016

  Geweldig verhaal.. Ik heb 1 LP en dat is deze LP! ..Onder de indruk van het stuk heb ik de LP ooit bemachtigd. Helaas geen afspeelmogelijkheid, dus ik ben blij dat je het stuk op Youtube hebt kunnen zetten. Dank daarvoor!

 • eamel
  16 maart, 2016

  Het genoegen is geheel wederzijds, Dirk! Graag gedaan. 😉

  (NB. Voor jou en die andere liefhebbers heb ik de nummers ter download onderaan bovenstaand stuk gezet, in MP3 formaat. Let wel; bij 38 Mb.)

 • Clara Klaassen
  3 july, 2016

  Mijn vader speelde de Fremersberg van Koennemann vroeger op de piano. Ik was nog een kind en weet niet meer of hij het van bladmuziek speelde of uit zijn hoofd. Het heeft mij betoverd. Heerlijk dat ik het nu via mijn laptop kan beluisteren. Heel veel dank. Mijn vader was van 1902.

 • eamel
  8 july, 2016

  1902? Goeiedag, da’s lang gelee! Maar fijn dat je dit waardeert. Diezelfde betovering blijkt ook wel uit mijn betoog hierboven. Geniet ervan!

  (En je kan de muziek downloaden, he? Hierboven, onder het stukje. Kun je eventueel op je smartphone of tablet beluisteren mocht je geen internet verbinding hebben, ergens 😉 )

 • Frans van Horssen
  9 july, 2017

  gebruik deze muziek en verhaal voor bejaardenmiddag. Wil mijn verhaal uitbreiden. Zou dit
  fantasie zijn of een gedicht naar werkelijkheid

 • eamel
  18 july, 2017

  Ik vermoed dat ‘t een mix is van fantasie en feiten, beste Frans.

 • Willem
  17 desimber, 2017

  Jeugdsentiment, zou het graag weer eens luisteren.
  Het wachtwoord om te downloaden werkt alleen niet.
  Kan je me helpen
  Bedankt alvast

 • eamel
  18 desimber, 2017

  Heuj, Willem. Raar, van dat wachtwoord. Ik heb de links inmiddels aangepast en ze zouden het weer moeten doen, met hetzelfde wachtwoord.

  Veel plezier ermee en blij dat deze muziek jou net zoveel deugd doet als bij mij!