De Friese Carmiggelt (3)

Het was naar aanleiding van dat redactionele stuk in de Leeuwarder Courant dat Omrop Fryslân ons moeder benaderde met het verzoek om een –verrassing!– interview.

Hoewel het van haar niet per se (meer) hoefde, zo'n gesprekje, het avontuur met de krant was leuk en aardig en bijzonder ego-strelend maar daar mocht het wel bij blijven, vond ze. Het was goed zo.

Maar naarmate de dag van de uitzending naderde (live!) kon mem toch wel enig enthousiasme opbrengen, al wist ze nog steeds niet of het nou om een televisie- of radio-opname ging. "We zien wel", zei mem vastberaden.

Op het uur U werd haar gevraagd met de telefoon naar de ingang van het oudemensenhuis te lopen, alwaar ze verblijft, en toen werd al gauw duidelijk dat het in ieder geval niet om een tv-opname ging.

De 'reporter', in dit geval de altijd wat wonderlijke Geert van Tuinen, bleek aan de andere kant van de lijn het gesprek met haar aan te gaan. Wat die auto daarbuiten op de parkeerplaats met de Omrop van doen had, kon 'Mem' me niet vertellen. 

Hoe dan ook: het werd een opmerkelijk gesprek. Omdat ons moeder niet wist wat nou de bedoeling was stond ze bij de ingang van het verzorgingspand, alwaar het een komen en gaan was van bewoners en andere mensen. Gevolg: rumoer. Deel één van dit interview kon al gauw als verwaarloosbaar worden beschouwd.

It wie nei oanlieding fan it redaksjonele stik yn de Ljouwerter Krante dat Omrop Fryslân ús mem benadere mei it fersyk om in -ferrassing!- ynterview.

Hoewol 't it fan har perfoarst net (mear) hoegde, sa in petear, it aventoer mei de krante wie aardich en freonlik en bysûnder goed foar it ego mar dêr mocht it wol by bliuwe tocht se. It wie goed sa.

Mar doe’t de dei fan útstjoering kaam (live!) koe hja wol dochs wol wat entûsjasme opbringe, al wist se noch hieltyd net of it no om in telefyzje- of radio-útstjoering gong. 'Wy sjogge wol', sei hja beret.

Op it uur U waard har frege om mei de telefoan nei de yngong fan it âldeminskenhûs te rinnen, alwèr se tahâldt, en doe waard al gau bliken dat it yn alle gefallen net om in televyzje-útstjoering gong.

De 'reporter', yn dit gefal de altyd wat nûvere Geert van Tuinen siet oan 'e oare kant fan de line om it petear mei har oan te gean. Wat dy auto dêr bûten op it parkearplak mei de Omrop te krijen hie, dat koe ûs mem my net fertelle.

Hoe dan ek: it waard in opmerklik petear. Om 't ús mem net wist wat no it doel wie, stie se by de yngong fan it fersoargingspand, alwer wie it in kommen en gean fan bewenners en oare minsken. Gefolch: leven.

Diel ien fan it fraachpetear koe al gau as te ferwaarloazjen beskôge wurde.

Diel ien:

Diel twa:

'Moeders' kreeg echter een tweede kans nadat haar was 'opgedragen' zich naar een stille ruimte te begeven en vervolgens de 'DJ' wederom aan de lijn kreeg. DJ Geert blonk niet uit in creativiteit en had met hetzelfde gemak voornoemd interview zo uit de krant kunnen oplepelen. Uit de ah's en euh's bleek wel dat hij moeite had met het bedenken van originele vragen.

Dat hij zich niet had voorbereid op dit gesprek bleek wel toen hij een quote oplas van mem's onvolprezen blog, waarvan Geert dacht dat zij dat geschreven had. Dat 't slechts een algemeen gebruikte Fries gezegde was, was 'm kennelijk ontgaan.😁

Toen ik haar 's avond vroeg hoe het gegaan was, was haar antwoord, een beetje sip: "Ik ben er wel klaar mee, met al die aandacht."

Persoonlijk denk ik dat die wereldheerschappij nog even zal moeten wachten 😂

NB. En euh.. Geert: ik plaag je maar wat, hoor. Ons Moeder was best wel trots op het vraaggesprek. Dank daarvoor! 😅


Voor de liefhebbert: hier de gehele uitzending van 18 februari 2021 van 'De middei fan Fryslân'. 


Us Mem krige lykwols noch in twadde kâns nei dat har 'opdroegen' wie nei in stille romte te gjean en efternei de 'DJ' wer oan 'e line krige. DJ Geart blonk net út yn kreativiteit en hie foar it gemak better niisneamd ynterview út de krante oplezen kint. Ut de ah's en euh's die lykwols bliken dat hij muoite hie mei it betinken fan orizjinele fragen.

Dat er him net taret hie op dit petear die bliken doe 't er in sitaat oanhelle fan mem's blog, dêr 't er tocht dat hja dat skreaun hie. Dat 't in algemien brûkte Frysk sprekwurd wie, wist ús Geart blykber net. 😁

Doe 't ik har de jûns frege hoe dat it gien wie, wie har antwurd, in bytse sneu: "Ik bin d'r wol klear maaie, mei al dy oandacht."

Persoanlik tink ik, dat dy wrâldhearskippij noch even wachtsje moatte sil. 😂

NB. En euh .. Geart: ik pleachje dy mar wat, hear. Us Mem wie bêst wol grutsk op it fraachpetear. Tige tank! 😅


Foar de leafhawwer: hjir de hiele útstjoering fan 18 febrewaris 2021 fan 'De middei fan Fryslân'.


 
  • Haha, graag gedaan hoor. En dat mevrouw de Ruiter goed kan praten, dat wisten we natuurlijk al 😉

    En hoest met jou? Lang niet gezien/gesproken op de internets!